Jelenlegi hely

Új növénykondicionáló szer kutatása toxinok termelődésének visszaszorítására gabonákban, egyéb növényekben és élelmiszer alapanyagok, takarmányok toxinmentesítésére ipari méretű ózont felhasználó technológia fejlesztése

Pályázati azonosító:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00234
Támogató:
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Futamidő:
2021. szeptember 1. - 2024. augusztus 31.
Témavezető (BME):
Dr. Bálint Erika
Résztvevő kutatók (BME):
Dr. Bálint Erika
Dr. Mátravölgyi Béla
Konzorciumi partnerek (BME):
Bálint Analitika Kft. (konzorciumvezető)
Hajdú Gabona Zrt.
Debreceni Egyetem
 

 

Pályázat összefoglalója:

A teljes nemzetgazdaságot súlyosan érinti a kenyérgabonák időjárás okozta toxin szennyeződése, amely a gabonák megsemmisítéséhez vezet. Nemzetgazdasági érdek tehát az egészséges és gazdaságilag veszteségmentes növények termesztése, előállítása, illetve belföldi és külföldi értékesítése egyaránt. A projektben egy technológia és ehhez kapcsolódó komplex szolgáltatás fejlesztése valósul meg fertőzött gabonák toxin és kártevő mentesítésére, illetőleg a fertőzés megelőzésére.

A jelenleg forgalomban lévő kapszaicin vegyület beszerzése több milliós tétel. A célnak megfelelő szintézis kidolgozása során minimalizálva lesz a drága segédanyagok használata, kerülve a felesleges származékképzést, továbbá nagy hangsúlyt fektetve az atomhatékony reakciók kiválasztására, az energiafelhasználás csökkentésére, valamint a fenntarthatóság biztosítására.

A konvencionális termesztés technológiákkal szemben az allelokemikáliák alkalmazásán alapuló integrált növényvédelmi technológia alkalmas lehet már emelt szintű, magasabb követelményrendszert megfogalmazó integrált növényvédelmi technológiai rendszerek meghonosítására, amely során lehetőség lesz a hasznos élő szervezetek kímélésére.

A piacon jelen lévő szereplőkkel szemben a szolgáltatás proaktív és preventív választ kíván adni a problémára. A kifejlesztett technológiákra (kapszaicin költséghatékony szintetikus előállítása és ózonos gabonafertőtlenítés) mutatkozó piaci igény biztosítja a tervezett szolgáltatásaink életképességét. A pályázatban felvetett problémakör nem csak Magyarország élelmiszeriparát érinti, hanem a világon köztudott nehézség, ezért a kutatás nemzetközi jelentőséggel bír.